Karaman’dan 21 Ülkeye Elma İhracatı

Karamanlı Çiftçi TKDK Desteğiyle 21 Ülkeye Elma İhraç Ediyor

Karaman’da yaşayan Ali Erikçi, babasından öğrendiği elma yetiştiriciliğinde ihracata yönelerek, 35 yaşında TKDK’dan aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle elma paketleme ve depolama tesisini kurdu.

2019 yılında TKDK Karaman İl Koordinatörlüğüne sunduğu projeyle hibe desteği alan Erikçi, 4 bin 500 metrekare kapalı alanda modern bir tesis inşa etti. Bu tesiste elma boylama, paketleme ve depolama işlemlerini gerçekleştiren Erikçi, Hindistan, Malezya, Singapur, Tayland, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Libya gibi 21 ülkeye ihracat yapıyor.

Erikçi, işletmenin çatısına kendi imkanlarıyla güneş panelleri kurarak tesisin enerji ihtiyacının tamamını karşılıyor ve önemli tasarruf sağlıyor.

Tesislerinde modern cihazlarla elma işleyen Erikçi, yılda yaklaşık 20 bin ton elma işlediklerini ve bunun 15 bin tonunu ihraç ettiklerini belirtiyor. Erikçi, “21 ülkeye yüzde yüz yerli üretim olan bir tarım ürününü ihraç ediyoruz. Yaklaşık 2 milyon elma ağacıyla üretim yapıyoruz ve çiftçilerden tedarik ettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ini ihracata gönderiyoruz.” şeklinde konuşuyor.

İstihdama da katkı sağlayan Erikçi’nin işletmesinde 80’i kadın olmak üzere 100 kişi çalışıyor.

Karaman elmasının dünya çapında marka haline geldiğini vurgulayan Erikçi, “Yeni teknoloji, doğru depolama ve ürünle elmanın raf ömrünü bir yıla kadar çıkartabiliyoruz. Karaman elması özellikle aroma ve dayanıklılığıyla tercih ediliyor.” diyor.

TKDK Karaman Koordinatörü Dr. Özgür Öztürk ise, ilin yıllık 750 bin tonu aşan elma üretimiyle önemli bir konumda olduğunu vurguluyor. Modern işletme sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Öztürk, “Avrupa standartlarında yaptığımız soğuk hava tesisleri ile iç ve dış pazarların istediği elmaları piyasaya sunuyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir